Skip to content

Čitanje pričanje

ČITAJ MI PRIČU!

reading„Tri praščića“, „Slikopriče“, „Ježurka Ježić“, „Pale sam na svijetu“, „Idi pa vidi“ samo su neke od priča našega djetinjstva kojih se rado sjetimo…

Čitanje ili pričanje priča jedna je od onih aktivnosti koje se prenose iz naraštaja u naraštaj i predstavlja bitnu ulogu u životu djeteta. Roditelji i druge odrasle osobe koje čitaju ili pričaju djetetu, izgrađuju s djetetom osjećaj bliskosti i povezanosti. Dijete se osjeća zadovoljno jer mu je roditelj posvetio pažnju i vrijeme, međusobno se upoznaju, roditelji uočava djetetove interese, potrebe, strahove, sposobnosti, način razmišljanja. Slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče riješiti vlastite problemske situacije.
Čitanje i pričanje priča pomaže cjelokupnom razvoju djeteta. Knjige sa slikama pomažu da dijete poveže značenje teksta sa knjigom, potiču razvoj govora, pažnje, koncentracije, pamćenja, razvija se sposobnost zaključivanja, bogati se rječnik i stječu se znanja te dobivaju informacije. Čitanje ima i veliki utjecaj na razvoj djetetove mašte i kreativnost.

Iako možemo čitati tako da samo prenosimo sadržaj knjige, valja imati na umu da je puno učinkovitije čitati zajedno s djetetom. Uključivanjem djeteta dajemo mu aktivnu ulogu, za razliku od pasivne uloge slušača.

Evo nekoliko zanimljivih tehnika pričanja priča koje djeci drže pažnju

Igranje uloga
Ovaj način pričanja garantira djetetovu pažnju jer se u njemu čitalac stavlja u ulogu junaka priče čime djecu navodi da zamišljaju ljude i događaje koji se događaju u knjizi. Možete očekivati smijeh, povike, malo straha i sve reakcije koje prate materijal koji čitate. Mijenjajte glasove, oponašajte zvukove i uživajte!

Crtanje i pričanje
Još jedan divan način da vježbate i svoju i maštu svog djeteta je da dok crtate pričate što će se sljedeće dogoditi. Uzmite bojice i flomastere i vidjet ćete kako će dijete oduševljeno pratiti priču i iščekivati u što će se pretvoriti prvobitni crtež.
Izrezivanje i pričanje
Ova tehnika je slična prethodno opisanoj samo što podrazumijeva izrezivanje oblika kako teče priča. Oblici treba imati veze s onim što se priča. Možda zahtjeva malo vježbe ali je odličan način da se uključe djeca. Na kraju, kada se izrezane stvarčice sakupe, trebali biste dobiti divan kolaž. Zato koristite više materijala i boja.

Kutija ili torba za priču
Ovo je lako, a jako zanimljivo jer sve što trebate napraviti je da sve elemente iz priče stavite u jednu kutiju ili torbu i onda vadite kako priča odmiče. Potrebno je samo malo pripreme kao biste bili sigurni da predmeti u torbi odgovaraju priči.

I za kraj neki od citata za koje se nadamo da će vas inspirirati i potaknuti da uzmete knjigu u ruke i provedete ugodno zajedničko vrijeme sa svojim djetetom:

„Možda nema dana našeg djetinjstva koje smo tako ispunjeno živjeli od onih koje smo proveli sa omiljenom knjigom.“ (Marcel Proust)

„Znati ćeš da si pročitao dobru knjigu kada okreneš zadnju stranicu i osjetiš se pomalo kao da si izgubio prijatelja.“ (Paul Sweeney)

„Kad prvi put pročitam odličnu knjigu, kao da sam stekao novog prijatelja. Kad iznova pročitam knjigu koju sam već pročitao, to je poput susreta sa starim prijateljem.“
(Oliver Goldsmith)

You may also like...