Skip to content

Seksualne smetnje kod žena

sex-pain-webOtvorenije progovaranje o seksualnosti, ženama je omogućilo i uvid u njihovu seksualnost odnosno omogućilo im je uviđanje i poteškoća s kojima se suočavaju tijekom seksualnog odnosa. U ovom članku dat ćemo pregled najučestalijih smetnji s kojima se suočava seksualno aktivna žena.

VAGINIZAM

Vaginizam je stanje koje pogađa žene bilo koje dobi, a odnosi se na bolni stisak mišića rodnice koji onemogućava pentraciju. Vaginizam može ići i do tih granica da se otvor rodnice toliko stišće da i zatvara da onemogućava i umetanje prsta. Osobe često ne mogu niti otići na uobičajeni ginekološki pregled. Manje intenzivan vagniziam je taj kada bilo koji pokušaj snošaja (bez obzira na to koliko je nježan i pažljiv) dovodi do boli u zdjelici.

Žene koje imaju izražen vaginizam i dalje imaju seksualno uzbuđenje, ali su uznemirene činjenicom nemogućnosti uspostave adekvatnog penetrirajućeg odnosa. Muškarci su često zbunjeni vagnizimom, jer otežano shvaćaju da problem često nije u njihovoj izvedbi, teško predočavaju nevoljko stezanje mišića rodnice te često smatraju da su oni odgovorni za bol kod partnerice. Nerijetko takve situacije dovode do smanjenje želje kod muškaraca, osjećaja neadekvatnosti i snižavanja samopouzdanja. Česte su i poteškoće u erekciji, posebice ukoliko muškarac sebe vidi kao jednog krivca. Česte su i situacije kada muškarac ženu gleda kao odgovornu za neadekvatne seksualne odnose te postaje ljut, napadački raspoložen te sklon i promjeni partnerice.

ANORGAZMIJA

Za anorgazmiju se često koristio izraz figidnost koji je često nosio i negativno konotaciju, prikazujući žene kao nezainteresirane, hladne, udaljene, odbijajuće te su mnogi seksolozi odbacili naziv frigidnost.

Anorgazmiju možemo promatrati kao primarnu, a odnosi se na žene koje nisu nikada doživjele orgazam, te kao sekundarnu koja se odnosi na žene koje su prije imale mogućnost dosezanja orgazma, ali to sada više nije slučaj.

Također, literatura navodi i situacijsku anorgazmiju, a ona podrazumijeva sposobnost postizanja orgazma u samo nekim situacijama (npr. sposobnost dosezanja orgazma masturbiranjem, ali nemogućnost dosezanja orgazma kad ženu stimulira muškarac).

Situacija u kojoj žena ne može doseći orgazam tijekom penetracije, ali ima mogućnost dosezanja orgazma u svim ostalim situacijama također spada u kategoriju situacijskih anorgazama, a ima naziv koitalna anorgazmija.

Nasumična anorgazmija je vrsta anorgazmije kada žena doživljava orgazama u različitim vrstama seksualnih aktivnosti, ali samo rijetko.

Neke anorgazmične žene osjećaju vrlo malo ugode u seksu i gledaju na seks kao obvezu ili kao način održavanja odnosa. Međutim, mnoge žene usprkos činjenici da ne doživljavaju orgazam uživaju u seksu.

Nemogućnst dosezanja orgazma može kod žena razviti strah od neuspjeha što ženu stavlja u promatrački položaj te se na taj način umanjuje i ženina seksualna reaktivnost. Anorgazmija i nije tako bezazlena ukoliko žena i muškarac smatraju da je jedino adekvatan seksualni odnosa ukoliko postoji orgazam. U tim stiuacijama nerijetke su i popratne pojave poput sniženog samopouzdanja i samopoštovanja, razvoj depresivnosti i osjećaja beskorisnosti. Naravno da sve navedeno narušava sliku o vlastitom ja i dovodi do još većih poteškoća nego se sama anorgazmija. Pojedinci ulaze u žačarani krug iz kojeg teško izlaze.

Treba napomenuti da je većini žena ipak jednostavnije postići orgazam mastrubirajući nego tijekom snošaja. Objašnjenje za navedeno ima fiziološku, ali i psihološku podlogu. Žena tijekom masturbiranja može usmjeriti seksualno podraživanje točno gdje joj se čini da je najviše uzbuđuje te može prilagoditi intenzitet, mjesto brzinu.

Anorgazmija je najveća kategorija seksualnih smetnji kod žena, međutim treba napomenuti da ne postižu uvijek žene orgazam, a pri tome nemaju seksualnih smetnji.

Ne postizanje orgazma treba svesti na individualnu razinu i gledati ga sa stajališta osobne želje, vještine, okolnosti u kojima se odvija seksualna aktivnost.

Neki naputci kako riješiti anorgazmiju 

 1. Upoznajte sebe. Ovaj naputak može izgledati smiješno. U radu sa svojim klijenticama kad počnemo razgovarati na temu koliko one sebe uistinu poznaju, često se susrećem s pogledima sumnje. Često mi postavljaju pitanje kako ja to misli da one sebe ne poznaju. Kad krenemo raditi na vlastitom upoznavanju većina žena spozna koliko nisu u kontaktu sa samom sobom. Iskustva iz razdoblja odrastanja utječu na naše osjećaje i stavove vezane za seks, kao i na doživljavanje vlastitog tijela.

Postavite si pitanja i dajte odgovor na njih:

 • Je li i koliko je religija bila važna u vašem djetinjstvu, koliko je bila važna vašim roditeljima?
 • Na koji način je eventualni religiozni odgoj utjecao na vaše stavove o seksu?
 • Kako vaša religiozna uvjerenja danas utječu na vaš stav o seksu?
 • Jeste li tijekom odrastanja mogli postavljati pitanja ili razgovarati o seksu?
 • Jesu li i kako su vaši roditelji pokazivali fizičku naklonost jendo prema drugome?
 • Kakav je bio stav vaših roditelja o razlikama u spolnim ulogama
 •  Je li seks bio tema šala ili neugodnosti?
 • U kojoj se dobi  sjećate prvih genitalnih osjeta? Jesu li bili ugodni i/ili uzbuđujući?
 • S koliko godina ste počeli s masturbacijom? Kada ste to činilo, koliko često?
 • Sjećate li se nekog uznemirujućeg iskustva iz djetinjstva koje ima veze sa seksom?
 • Kada ste prvi put saznali o začeću i porodu? Kako ste to saznali, kako ste na to reagirali?
 • Jeste li prije prve mjesečnice znali sve o tome? Jeli vam netko to objasnio, tko i kako?
 • Što ste osjećali kad ste dobili prvu mjesečnicu?
 • Koje ste vrste milovanja isprobali? Gdje se to događalo, u kojim prilikama? Kako bi vaši roditelji reagirali da su saznali za to?
 • Koji su osjećaji obično pratili snošaj?
 • Jeste li ikada osjetili bol prilikom snošaja? Imate li urinarne infekcije?
 • Jeste li ikada imali probleme s penetracijom?
 • Imate li seksualne fantazije tijekom odnosa?
 • Možete li se sjetiti bilo kakvog neugodnog seksualnog iskustva?
 • Koji je vaš stav prema seksu općenito? Što vama znači?
 • Kakav je vaš stav prema vašim genitalijama, masturbaciji, oralnom seksu?
 • Kad biste mogli promijeniti vlastita seksualna iskustva koja bi to bila i zašto?
 1. Istraživanje dodirom. Dodirivanje ima važnu ulogu, ono nam omogućava stjecanje iskustva koje ne možemo vidjeti niti čuti. Odvojite vrijeme samo za sebe, uronite u ugodnu kupku, promatrajte vlastito tijelo, dodirujte se, osjetite što vam godi, a što vam smeta. Pokušajte se usredotočiti što osjećate. Istražujte intimne dijelove. Primijenite neku od vježbi opuštanja, stvorite svijest o vlastitom tijelu. Korisne su i Kegelove vježbe.
 1. Otkrijte užitak dodirom.
 1. Usmjerite pažnju na sadržaje koji vas uzbuđuju.
 1. Podijelite vlastita otkrića s partnerom.
 1. Otkrijte što želi vaš partner

Naravno, ovo su samo smjernice. Ne treba zanemariti ulogu stručnjaka koji će vam dati niz savjeta i vježbi putem kojih će vam situacija biti jasnija.

PREBRZI ORGAZAM 

Kada kažemo prebrzi orgazam, tada isključivo pomislimo na muškarce. Međutim, pojedine žene se također susreću s ovom poteškoćom.

Prebrzi orgazam kod žena podrazumijeva brzo dosezanje vrhunca nakon kojeg dolazi do smanjenja seksualne želje, odnosno seksualni odnos doživljavaju kao neugodu te izostanak želje za nastavkom seksualnog odnosa.

Osobe koje brzo dosegnu orgazam i nakon toga mogu nastaviti sa seksualnim odnosom ne možemo govoriti o poremećaju prebrzog orgazma. Ovo je valjda jedan od rijetkih poremećaja koji idu na muškarčev mlin.

Često muškarci u tim situacijama sebe proglašavaju velikim ljubavnikom koji ženu vrlo brzo može dovesti do vrhunca.

BOLNI  SNOŠAJ

Dispareunija (bolni snošaj) predstavlja veliki problem ženama. Može se javiti u bilo kojoj dobi, može se pojaviti na početku odnosa, za vrijeme odnosa, za vrijeme orgazma. Bol se obično manifestira kao žarenje, kao oštra bol, kao pečenje ili kao grčevi. Bol se može osjećati izvana, unutar rodnice ili duboko u zdjelici, trbuhu. Bolni snošaj ugrožava seksualno uživanje, uzbuđenje te orgazam. Bol često dovodi do napetosti žene što najčešće rezultira apstinencijom.

Uzroci seksualnih smetnji kod žena mogu biti višeznačni. Uzroci mogu biti organske prirode, ali i psihosocijalne. Ponekad se radi i o kombinaciji.

Istraživanja napominju da je vaginizam najčešće psihosocijalni problem, a ne organski. Anorgazmija je u nešto manje od 5% slučajeva organske prirode.

Dijabetes, alkoholizam, neurološke smetnje, deficiti hormona, infekcije urogenitalnog trakta, ozljede zdjelice, lijekovi (narkotici, sredstva za umirenje, lijekovi kod povišenog krvnog tlaka) mogu biti uzroci postizanju seksualnog zadovoljstva.

Prebrzi orgazam kod žena nema tjelesnih uzroka.

Psihosocijalni faktori jednako su česti i kao organski kod boli pri snošaju.

Lijekovi poput antihistaminika imaju isušujući učinak što se odražava i na vlažnost rodnice što može rezultirati boli u seksualnom odnosu.

Istraživanja Mastersa i Johnsonove su razbila dugo zadržanu tezu da su seksualne smetnje posljedica duboko ukorijenjenih osobnih problema koji imaju polazište u djetinjstvu.

Danas, većina stručnjaka koji se bave područjem ljudske seksualnosti i rješavanjem problema vezanih za seksualne odnose smatra da većina ljudi s izraženim seksualnim poteškoćama ima normalno razvijenu ličnost bez psihopatoloških odstupanja te su tijekom odrastanja „pokupila“ niz stereotipova i mitova o seksualnosti.

Teorije učenja napominju da su seksualne smetnje uvjetovane ili su naučeni odgovor, napominjući da je shvaćanje uzroka manje bitno za rješavanje seksualnih problema, a naglasak stavljaju na prepoznavanje stanja koja održavaju seksualne poteškoće.

You may also like...