Skip to content

Roditelji u borbi protiv ovisnosti

roditelji-protiv-ovisnostiRoditelji, vi ste prva linija obrane kada je u pitanju „obrana“ vašeg djeteta od zlouporabe alkohola i droge. Vaše ponašanje je jako važno! Blizu trećine tinejdžera smatra da uzimanje droge predstavlja veliki rizik za odnose u obitelji i s prijateljima – da dovodi do gubitka povjerenja.

Vi možete utjecati na ponašanje svog tinejdžera, pogotovo ako ste upoznati s činjenicama o zlouporabi sredstva ovisnosti. Prvi korak ka tome je poznavanje rizika zlouporabe droga i prepoznavanje znakova njihova uzimanja. Trebate znati kako marihuana utječe na koncentraciju i sposobnost bavljenja sportom. Ako djeca ne saznaju od vas o alkoholu i ostalim sredstvima ovisnosti, budite uvjereni da će to saznati od nekog drugog. Trebate ih upoznati i sa zakonskim odredbama vezanim uz konzumiranje sredstava ovisnosti kao i sa zdravstvenim problemima. Jedno od najčešćih pitanja vezanih uz droge koje djeca postavljaju roditeljima glasi „Jesi li ti kada probao/la drogu?“. Ukoliko odgovor nije NE, teško je znati što reći zato što većina roditelja koji jesu konzumirali drogu ne žele da i njihova djeca to čine. Da li je to licemjerno?

Nije. Svi mi želimo najbolje svojoj djeci. Danas imamo više informacija i bolje razumijemo rizike zlouporabe droga nego smo to znali kada smo bili njihove dobi i mislili da smo neuništivi. Kako bismo mogli voditi svoju djecu u odlukama koje se odnose na korištenje sredstava ovisnosti, možemo se pozivati na vjerodostojne primjere iz života poznatih nam osoba koje su imale velikih problema radi zlouporabe droga, alkohola ili cigareta; susjeda koji se slupao s autom u alkoholiziranom stanju, članu obitelji koji je postao ovisnik i sl.

Razgovor pruža dobru priliku roditeljima da otvoreno kažu što ih je privuklo drogi, zašto su droge opasne, što znaju sada a nisu znali onda i zašto žele da njihova djeca izbjegnu istu pogrešku.

Zašto bi trebali znati gdje je vaš tinejdžer i što radi kada ga ne nadgledate?

Zato što su istraživanja pokazala kako tinejdžeri bez nadzora imaju 3 puta više izgleda da se upuste u eksperimentiranje s marihuanom i ostalim ilegalnim sredstvima ovisnosti od onih koji se nalaze pod nekim oblikom nadzora. Također su skloniji i ostalim oblicima rizičnog ponašanja kao što je opijanje, seksualna aktivnost, pušenje cigareta i sl.

Što vi kao roditelj možete i trebate činiti?

Trebate znati gdje je vaš tinejdžer kada nije kod kuće. Redovito provjeravajte gdje je. Ukoliko ima mobitel, dogovorite se o načinu komuniciranja s njim/njom. Npr. da se mora javiti 5 minuta nakon što mu ostavite glasovnu poruku ili po završetku školskog sata. Ukoliko nema mobitel nabavite brojeve telefona mjesta gdje će boraviti nakon škole kako bi vam bio dostupan kada ga nazovete.

 1. Napravite popis aktivnosti vašeg djeteta za idući dan i stavite ju u rokovnik, na hladnjak u novčanik i sl. Negdje gdje će vam biti dostupna tijekom cijelog dana.
 1. Prošetajte susjedstvom i uočite mjesta na kojima se okupljaju vršnjaci vaše djece.
 1. Upoznajte prijatelje svoje djece. Koji put ih pozovite na večeru ili slično kućno druženje i razgovarajte s njima o njihovim navikama, obiteljima, aktivnostima i sl. Upoznajte i njihove roditelje odlascima na aktivnosti koje pohađa vaše dijete i njegovi prijatelji (utakmice, ples, i sl.)
 1. Zajedno s ostalim roditeljima sačinite zajednički adresar kako bi bili dostupni jedni drugima kada zatreba.
 1. Koji puta dođite ranije po svoje dijete na dogovoreno mjesto (sportska, školska aktivnost i sl.) da bi vidjeti kako se ponaša.
 1. Povremeno provjeravajte da li je vaše dijete tamo gdje je reklo da će biti.
 1. Dosta tinejdžera upadne u probleme s drogom neposredno nakon škole. Ako ne možete biti s djetetom u to vrijeme, osigurajte da se bavi nečim dobrim i korisnim: sport, kulturne ili vjerske aktivnosti i sl. Ukoliko je doma, neka čini nešto korisno a ne da se dosađuje ili „muva“ s prijateljima

Iako oni tinejdžeri koji razvijaju blizak odnos sa svojim roditelji imaju manju vjerojatnost za razvoj rizičnog ponašanja, kada je droga u pitanju svi tinejdžeri su izloženi riziku. Jako je važno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom i izgrade otvoren odnos pun povjerenja. Što ste više uključeni u život svog djeteta to će se ono osjećati vrednije i bolje će reagirati vas.

 1. Odvojite vrijeme koje ćete provoditi sa svojim djetetom. Dobro bi bilo da imate tjednu rutinu koja će biti posvećena zajedničkoj aktivnosti s djetetom pa makar to bio i običan izlazak na sladoled. Čak i samo nekoliko minuta razgovora s djetetom dok čistite nakon ručka ili večere ili prije spavanja može pomoći da ostvarite otvorenu komunikaciju koja će omogućiti odrastanje bez većih rizika za neprihvatljivo ponašanje.
 1. Organizirajte redovite obiteljske sastanke u dogovoreno vrijeme. Na njima ćete raspravljati o svim bitnim pitanjima za vašu obitelj; o uspjesima, tugama, brigama, i sl. Dobro bi bilo i da ustanovite pravila ponašanja na tim sastancima. Svatko morati imati priliku da nešto kaže bez prekidanja, kada jedan govori ostali ga slušaju, a dozvoljen je samo pozitivan feedback. Kako biste privoljeli dijete na suradnju, ukoliko pokazuje otpor, dodijelite mu neki važniji zadatak (zapisničar ili onaj koji vodi računa da se pravila poštuju i sl.) ili sastanak kombinirajte sa zanimljivijim sadržajima kao što je naručivanje pizze.
 1. Nemojte se bojati pitati svoje dijete kuda ide, s kim će biti ili što će raditi. Naprotiv, trebate upoznati prijatelje svog djeteta i njihove roditelje te znati kako provode vrijeme.
 1. Nastojite biti s djetetom nakon škole, ako možete.

Zajedno objedujte što češće. Obroci su sjajna prilika za razgovor o svemu što se dogodilo tog dana; za povezivanje i osnaživanje. Istraživanja su pokazala da su djeca iz obitelji koja zajedno objeduju najmanje 5 puta tjedno manje sklona eksperimentiranju s drogama i alkoholom.

You may also like...