Skip to content

Anoreksija

anorexiaKako bi udovoljile tim kriterijima «privlačnosti» i svidjele se drugima, mnoge mlade djevojke postaju preopterećene mršavljenjem i dijetama. Budući su im uzori koji se smiješe na jumbo plakatima nerijetko pothranjene djevojke, čiji je stas zdravim načinom nemoguće dostići, mnoge djevojke počinju sve manje i manje jesti, postaju opsjednute gubljenjem težine i izgladnjuju se. Problem se malo pomalo pretvara u ozbiljni i tragični poremećaj zvan anoreksija nervoza.

Anoreksija nervoza je poremećaj hranjenja, u čijoj se podlozi nalazi preplavljujući strah od debljanja. Premda je u središtu te opake bolesti koja može dovesti i do smrti, hrana, anoreksija je prije svega bolest psihičke naravi.

Anoreksija ispočetka započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma, potom sve većeg broja, sve dok se unos hrane ne svede na najmanju moguću mjeru. Zašto? Jer je osoba opsjednuta nerealnom slikom vlastitog tijela. Unatoč jasno uočljivim rebrima i stršećim kostima kukova, licu nalik lubanji, rukama i nogama tankim poput drška metle, gledajući vlastito tijelo u ogledalu, anoreksične osobe često zaključuju ili da su predebele ili im se čini kako su konačno idealne težine.

Iako je anoreksiju teško primijetiti budući se javlja gotovo pa neprimjetno i više-manje polako. Međutim, najveći broj anoreksičnih osoba prve simptome dobije početkom adolescencije. Kako se tjelesne promjene u tom razdoblju događaju u relativno kratkom vremenu, mnogo je mladih djevojaka koje se ne mogu prilagoditi na novonastalu sliku vlastitog tijela. Stoga se javlja nesigurnost, tjeskoba i stid zbog bujanja tijela.

Mnoge anoreksične osobe isprva ne trpe toliko od gubitka apetita već se boje debljanja. One odbijaju jesti kako bi održale minimalnu tjelesnu težinu preplavljene strahom da će postati gojazne. Samoizgladnjivanje same sebi nameću pokušavajući dosegnuti «savršenu» vitkost, gube između 25 i 50% svoje tjelesne težine. Anoreksične osobe često zloporabljuju laksative i prekomjerno vježbaju kako bi smršavile.

Simptomi su:

  • Ekstremne dijete – anoreksične osobe pretjerano kontroliraju i mjere unesene kalorije
  • Pretjerana preokupacija hranom – sakupljaju recepte, pripravljaju obroke za druge, a istovremeno same izbjegavaju jesti i poriču glad
  • Ekstremni gubitak tjelesne težine koji same ne primjećuju već često govore kako se osjećaju naduto i debelo
  • Pretjerano vježbanje – kako bi potrošile što veći broj kalorija, često pretjeruju s vježbanjem
  • Različite fizičke promjene poput gubitka menstruacije, bljedila kože, krhkih, bezbojnih noktiju i krajnje osjetljivosti na hladnoću
  • Različite psihičke tegobe poput depresije, tuge, nervoze, osjećaja krivnje, smanjene društvenosti.

Obzirom da ne posjeduju realnu sliku vlastitog tijela, niti imaju uvid da je njihovo ponašanje bolesno, anoreksičnoj osobi teško je pomoći.

Međutim, anoreksija je po život opasan poremećaj i mora se pravodobno liječiti. Procjenjuje se da oko 6% anoreksičnih djevojaka umire bilo zbog suženja srčanog mišića, zatajenja bubrega i drugih fizičkih razloga ili samoubojstava.

You may also like...