Skip to content

Važnost čitanja i pričanja priča djeci predškolske dobi

Zašto je važno djeci čitati i pričati priče?

Brojni su razlozi i dobrobiti čitanja i pričanja priča, a neki od najvažniji su:

  • Obogaćujete njihova iskustva i širite vidike
  • Poučavate ih o bitnim životnim vrijednostima
  • Oblikuje njihove stavove prema životu i ljudima
  • Potičete njihov emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj
  • Izgrađujete osjećaj bliskosti i povezanosti s djetetom
  • Kod djeteta gradite osjećaj zadovoljstva i važnosti jer ste mu posvetili pažnju
  • Učite dijete kako slušati druge, uvažavati osjećaje drugih i povezivati se s njima
  • Poučavate ga pravilima ponašanja, prepoznavanju svojih i tuđih osjećaja, razlikovanju pravde i nepravde

Da li čitati ili pričati priče?

Dobro bi bilo činiti i jedno i drugo. Pričanje priča je puno življe od čitanja i onaj koji priča priču je više usmjeren na svoje osjećaje te više koristi gestikuliranje. Problem može predstavljati samo smišljanje priče i dosljednost u ponovnom prepričavanju iste priče. Maloj djeci je bitno dosljedno ponavljanje priče jer im se time daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

Čitanje slikovnica maloj djeci omogućuje da se lakše koncentriraju i razumiju priču kroz povezivanja slike i teksta s onim što se govori. Dijete biste trebali uključiti u čitanje priče tako da s njim razgovarate o slikama, postavljate mu pitanja, dozvoljavate da lista stranice. I svakako, na kraju, provjerite kako je dijete doživjelo priču kroz razgovor s djetetom ili kroz crtež ili tako da zajedno odglumite neki dio priče.

Pratite svoje dijete i obratite pažnju na to u kakvim pričama uživa. Čitanje i pričanje priča treba biti ugodan i zabavan doživljaj i za vas i za vaše dijete.

Kakve priče su djeci primjerene?

Što su djeca mlađa priče su kraće i jednostavnije, s temama koje opisuju iskustva svakodnevnog života djeteta. Kako dijete odrasta tako se i njegove sposobnosti i interesi obogaćuju pa priče postaju kompliciranije. U starijoj predškolskoj dobi djeca se zanimaju za složenije priče o ljudima i svijetu oko sebe te za udaljenije krajeve i bajke i basne.

Priče možete koristi i kao način ispravljanja nekog dječjeg ponašanja koje nije primjereno. A u tome vam može pomoći i dostupna literatura, kao na primjer Bajke i priče za laku noć autorice Susan Perow s prijedlogom priča za razne problemne situacije – strah od odvajanja, rivalstvo među braćom i sestrama, tuga, noćne more i sl.

Ako ne poznajete drveće, možete se izgubiti u šumi. Međutim, ako ne poznajete priče, možete se izgubiti u životu.

You may also like...