Skip to content

Rak i mentalno zdravlje – Svjetski dan borbe protiv raka

Rak ne utječe samo na tijelo, on također može znatno utjecati na um i mnogi oboljeli će doživjeti značajne promjene u emocionalnom funkcioniranju. Dijagnoza raka najčešće ima veliki utjecaj i na oboljelu osobu i na njezine voljene. Nerijetko se javljaju osjećaji depresije, tjeskobe i straha. No, važno je znati da postoji nada i pomoć. Također, i osoba s depresijom može imati rak, ali to ne znači da je njena depresija manje izlječiva.

Nažalost, oboljeli od raka se rijetko upoznaju s mogućim posljedicama spoznaje o samoj dijagnozi i posljedicama liječenja na njihovo mentalno zdravlje kao i o mogućnostima jačanja i liječenja mentalnog stanja u kojem se nalaze.

  • Procjenjuje se da se jedna trećina osoba koje se liječe od raka ne razlikuje po stanju mentalnog zdravlja od prosjeka
  • Stopa depresivnog poremećaja je do tri puta veća kod osoba koje se liječe od raka, u odnosu na opću populaciju
  • 8% do 24% osoba s dijagnozom karcinoma, živi s depresijom
  • Mladi koji boluju od raka su pod većim rizikom od razvoja depresije i drugih loših mentalnih stanja, u usporedbi sa odraslima i starijima koji boluju od raka

Postoji nekoliko razloga zašto osoba s dijagnozom rakom možda neće dobiti pomoć za svoje mentalno zdravlje.

Rak, depresija i anksioznost imaju neke zajedničke simptome poput umora, nedostatka sna i smanjenog apetita što može otežati prepoznavanje mentalnog stanja i mogućih psihičkih problema i poremećaja. Ovo je skupina koja se suočava s prijetnjama po život i teško je otkriti što je uobičajena reakcija na dijagnozu i liječenje raka u odnosu na znakove mentalnog poremećaja.

Timovima za liječenje raka često nedostaju specifične vještine za prepoznavanje stanja mentalnog zdravlja pacijenata. S toliko vremena i novca utrošenog na liječenje raka, mnogi su prisiljeni svoje mentalno zdravlje smatrati manje važnim i ne traže pomoć.

Utvrđeno je da osobe s depresijom mogu imati lošije ishode povezane s liječenjem raka. Manje je vjerojatno da će slijediti planove liječenja ili proći preventivne preglede. Na primjer, vjerojatno neće vježbati niti se kloniti  povećane konzumacije alkohola te dolaziti na zakazane termine terapije.

Studije pokazuju da je veća vjerojatnost da će oni koji su opterećeni teškim mentalnim bolestima, demencijom ili upotrebom droga imati manje šanse za preživljavanje nakon dijagnoze raka.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da briga o mentalnom zdravlju može promijeniti tijek bolesti i to na bolje.

Jedna studija je pokazala da su oni koji su se liječili od depresije imali manje simptoma i dulje prosječno vrijeme preživljavanja od onih koji su imali neliječenu depresiju.

Osobe koje se liječe, često vide poboljšanje u svom ukupnom zdravstvenom stanju i vjerojatnije je da će nastaviti s medicinskom skrbi i imati bolju kvalitetu života.

Ako imate dijagnozu karcinoma i mislite da imate znakove koju upućuju na probleme s mentalnim zdravlje, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja koji uključuju savjetovanje, lijekove i psihoterapiju.

(preuzeto i prilagođeno: mhanational.org/cancer-and-mental-health)

 

 

 

 

You may also like...